Onze geschiedenis

We schrijven 15 september 1975… De eerste cliënten namen hun intrek in de Bremstraat te Sint-Niklaas. Onder impuls van Rosemonde Lecoutere werd in 1975 “Sociaal Hulpbetoon vzw” opgericht, een pluralistisch tehuis voor personen met een verstandelijke beperking. Voor velen van hen was dit kleine, warme tehuis een openbaring: sfeervol, slaapkamers,… De toenmalige cliënten waren afkomstig uit een grote voorziening en kenden deze huiselijkheid weinig of niet.

In 1976 werd de organisatie door het toenmalige Fonds 81 erkend voor het opvangen van 28 cliënten. Gaandeweg groeide deze organisatie, die in 1979 tot Vesta vzw werd omgedoopt, uit tot een organisatie met twee vestigingen, een eigen grootkeuken, een wasserij en gebouwen voor dagbesteding (waaronder een permanente snoezelruimte).  Daarnaast bouwde Vesta de afgelopen jaren heel wat ervaring op in het begeleiden van personen met een beperking met een medisch/verpleegkundige zorg en trachten we als organisatie in te spelen op nieuwe tendensen.

Vandaag is Vesta een vergunde zorgaanbieder. Er werken zo’n 100 medewerkers en we begeleiden in totaal ongeveer 90 cliënten via residentiële of ambulante ondersteuning. Op Patershoek zijn er 5 leefgroepen met elk een eigen profiel en is er een studiowerking voor 5 cliënten. In de vestiging in de Hadewychstraat zijn er twee leefgroepen en vier studio's. Daarnaast begeleidt Vesta nog cliënten via ambulante ondersteuning. Deze cliënten hebben hun eigen woning en doen beroep op ondersteuning van Vesta voor woonbegeleiding en het organiseren van hun dagbesteding.