Onze geschiedenis

We schrijven 15 september 1975… De eerste cliënten namen hun intrek in de Bremstraat te Sint-Niklaas. Onder impuls van Rosemonde Lecoutere werd in 1975 “Sociaal Hulpbetoon vzw” opgericht, een pluralistisch tehuis voor personen met een verstandelijke beperking. Voor velen van hen was dit kleine, warme tehuis een openbaring: sfeervol, slaapkamers,… De toenmalige cliënten waren afkomstig uit een grote voorziening en kenden deze huiselijkheid weinig of niet.

In 1976 werd de organisatie door het toenmalige Fonds 81 erkend voor het opvangen van 28 cliënten. Gaandeweg groeide deze organisatie, die in 1979 tot Vesta vzw werd omgedoopt, uit tot een organisatie met twee vestigingen, een eigen grootkeuken, een wasserij en gebouwen voor dagbesteding (waaronder een permanente snoezelruimte).  Daarnaast bouwde Vesta de afgelopen jaren heel wat ervaring op in het begeleiden van personen met een beperking met een medisch/verpleegkundige zorg en trachten we als organisatie in te spelen op nieuwe tendensen.

Op 1 januari 2021 volgt de fusie met Dagcentrum Sint-Niklaas. Dit betekent dat Vesta vzw uitgroeit tot een organisatie die een brede waaier aan ondersteuning kan bieden aan cliënten met een ondersteuningsvraag. 

Onze historiek stopt niet. In tegendeel. Voor de komende jaren hebben wij dan ook al heel wat plannen: 

  • Eind 2021 - begin 2022 zal de organisatie een nieuwe naam, logo en huisstijl krijgen. Daarnaast wordt ook de volledige structuur van de organisatie hertekend in functie van een nog vlottere dienstverlening aan cliënten.
  • Eind dit jaar dienen we de omgevingsaanvraag in voor het project in Stekene dat vanaf 2023-2024 in gebruik moet zijn.
  • Er wordt volop gewerkt aan de realisatie van het masterplan van Vesta voor de site Patershoek en toekomstgericht ook Knaptandstraat en Onze Lieve Vrouw Plein.